Harry Potter-acteur Robbie Coltrane overlijdt op 72-jarige leeftijd

FALKIRK – 15 oktober, 2022 Acteur Robbie Coltrane, die Hagrid speelde in de Harry Potter-films, is op 72-jarige leeftijd overleden.

Hij speelde ook in het ITV detective drama Cracker en de James Bond films Goldeneye en The World Is Not Enough. In een verklaring bevestigde zijn agent Belinda Wright dat de acteur in het ziekenhuis bij Falkirk in Schotland is overleden.

Zij beschreef Coltrane als een “uniek talent” en voegde eraan toe dat zijn rol als Hagrid “kinderen en volwassenen over de hele wereld vreugde bracht”.

Harry Potter-ster Daniel Radcliffe bracht hulde aan Coltrane in een verklaring: “Robbie was een van de grappigste mensen die ik ooit heb ontmoet en hield ons als kinderen op de set constant aan het lachen.

“Ik heb vooral goede herinneringen aan hem die ons moed gaf in Prisoner of Azkaban, toen we allemaal urenlang schuilden voor de stortregen in Hagrids hut en hij verhalen vertelde en grappen maakte om de moraal hoog te houden.

“Ik voel me ongelooflijk gelukkig dat ik hem heb mogen ontmoeten en met hem heb mogen werken en ik ben erg verdrietig dat hij is overleden. Hij was een ongelooflijke acteur en een lieve man.”

Collega Harry Potter ster Emma Watson zei: “Robbie, als ik ooit zo aardig mag zijn als jij voor mij was op een filmset, beloof ik dat ik het in jouw naam en nagedachtenis zal doen.”

Ze bracht een eerbetoon aan Coltrane op Instagram door te zeggen dat er “geen betere Hagrid” was en dat hij “het een plezier maakte om Hermelien te zijn”.

“Ik zal je liefheid, je bijnamen, je warmte, je lach en je knuffels echt missen.”

Op Twitter beschreef Harry Potter auteur JK Rowling Coltrane als een “ongelooflijk talent” en “een complete one-off”.

Zijn bekendste rol speelde hij in de Harry Potter-filmreeks, waar hij in alle acht films speelde als Rubeus Hagrid naast Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson.

In 2016 speelde hij met Dame Julie Walters in het Bafta-winnende Channel 4-drama National Treasure, over een komiek en tv-presentator die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van vrouwen.

Eind vorig jaar verscheen hij in de Harry Potter reünie tv-special, die de cast herenigde, hoewel JK Rowling afwezig was en alleen in archiefvideo’s te zien was.

Coltrane verscheen naast Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint, samen met Helena Bonham Carter, Jason Isaacs, Gary Oldman en Ralph Fiennes. In de reünie hadden meerdere fans opgemerkt dat Robbie een soort van afscheid nam voor het geval hij niet meer onder ons zou zijn.

Image courtesy of Belga Images

Geplaatst

in

door

Tags: