Belgische ‘Harry Potter’ winkelketen failliet

DOORNIK – 12 Februari, 2023 Met grote trom deed ‘The Wizard Store’ uit het Waalse Doornik medio 2021 haar intrede als dé ‘Harry Potter’ winkelketen in België met plannen om ook in Nederland winkels te openen. Ze haalden met het nieuws nationale en internationale kranten. Er kwamen meerdere acteurs signeren en de winkels schoten als paddenstoelen uit de grond: Moeskroen, Bergen, Charleroi, Kortrijk, Gent en Brugge.

Megasucces?

Aldus eigen berichtgeving was de winkel een megasucces, vooral omdat de winkelketen zich voordeed als officiële Harry Potter winkel door het merk uitgevoerd op Facebook en in de winkels te gebruiken als publiekstrekker. De enige officiële winkels in Europa zijn The Warner Bros Studio Tour Londen, The Harry Potter Shop at Platform 9 3/4 in Kings Cross Londen en The Harry Potter Shop in Terminal 5 van London Heathrow Airport. Alle overige winkels mogen de claim niet voeren, ook al verkopen ze officiële producten. Later hebben de nationale kranten hun berichtgeving over de winkels bijgesteld.

The Wizard Store, de commerciële naam van Heroes World, produceerde kort na de opening ook heel wat eigen producten waaronder Honeydukes artikelen, Weasley en Weasley producten, een eigen lijn van geurkaarsen, vlaggen en “chocoladekikker” melkchocolade met koffiesmaak.

Een winkel openen met Harry Potter producten is geen vrijgeleide voor succes. Eind december 2022 deed de Waalse ‘Harry Potter’ winkel Le chemin de traverse in Thuin de deuren dicht en Olivers Brighton in Brighton gooide alle merchandise van J.K. Rowling de deur uit om zich te storten op een eigen product. In het Noord-Engelse York wemelde het van de Harry Potter winkels, maar daar is na een tussenkomst van het merk nog maar een winkel overgebleven.
De naamgeving The Wizard Store is niet te verwarren met de identieke naam van een Frans bedrijf met drie winkels. Deze ondernemingen zijn niet aan elkaar gerelateerd, maar handelen in min of meer dezelfde goederen.

Organisatieprobleem

De communicatie van The Wizard Store werd hoofdzakelijk in het Frans gevoerd en dat gaf organisatorische problemen toen Harry Potter acteurs naar de winkel afzakten om de opening kracht bij te zetten. Elke opening was een facebookhype.

De in Brugge gevestigde en oudste Belgische tovenaarswinkel Olleke reageert; “Toen midden december 2021 de winkel in de Philipstockstraat open ging kregen wij elke dag vijf of zes mensen over de vloer om tickets te boeken voor hun evenement, terwijl ze op dat moment geen klantendienst of Nederlandse site hadden. Alles verliep via Facebook. Het was een catastrofe. De tickets in hun winkel waren goedkoper dan online en er waren geen signeerfoto’s beschikbaar. Wie niks bij hand had, kreeg een handtekening op een winkelflyer.”

Faillissement

In januari 2022 regulariseerde Heroes World ontbrekende wettelijke vergunningen van alle filialen van The Wizard Store. Er werd een deel van het personeel ontslagen en meerdere winkels bleven gedurende lange tijd gesloten.

Op 31 januari 2023 werd het faillissement geopend, volgens de openbare gegevens uit de Kruispuntbank van Belgische Ondernemingen. Het nieuws werd afgelopen donderdag in Google en Facebook groepen aan het licht gebracht omdat de winkels dicht bleven en de facebookpagina’s offline werden gehaald. Het nieuws werd ook gisteren opgepikt door TAGMAG online magazine.

In Brugge werd de omstreden onvergunde winkelcommunicatie na de sluiting terug aan het raam geplaatst, waardoor toeristen zich nu opnieuw afvragen of deze winkel binnenkort de deuren gaat openen of niet. Maar voor wie nog twijfelt: de kous is dus af!

Images courtesy of Olleke.be and The Daily Geek

Geplaatst

in

door